Kategorie
Podkategorie
Kategorie
Przybory kuchenne | | Garnki i patelnie Brytfanny Garnki Parowary Patelnie Pokrywki Sokowniki Szybkowary Woki Zestawy do fondue Zestawy garnkówCena
Kolor
Producent
Sklep
Zastosuj filtry
Opis
Przygotowanie pysznych potraw wymaga nie tylko umiejętności kulinarnych i dobrej jakości produktów, ale także właściwych narzędzi, takich jak garnki. Garnek to zamknięte naczynie do gotowania wykonane z metalu lub ceramiki. Występuje w wielu rozmiarach i kształtach, ale najpopularniejsze typy to rondle, patelnie i szybkowary. Kształt, rozmiar i materiał garnków różnią się w zależności od funkcji, jaką pełni. Mogą być przeznaczone do gotowania wody, gotowania na parze lub służyć jako podwójny garnek do topienia czekolady, przyrządzania kremu lub sera lub duszenia sosów. Garnki są często wykonane ze szklanymi pokrywkami, które pozwalają zobaczyć, co gotujesz, bez konieczności podnoszenia gorącej pokrywki. Garnki mają też uchwyty po obu stronach, które ułatwiają przenoszenie podczas gotowania. Powinny być wykonane z wysokiej jakości materiałów, trwałe i funkcjonalne. Pierwszym krokiem jest zrobienie spisu tego, co jest na Twojej liście życzeń: czy jesteś kucharzem z małą kuchnią, czy szefem kuchni, który dużo podróżuje, jakie danie przygotowujesz najczęściej i ile jest miejsca w Twojej szafce kuchennej.
Chyba każdy zgodzi się z twierdzeniem, że nie ma kuchni bez garnków. W związku z tym ważne jest, aby w każdym domu znalazł się solidny zestaw tych akcesoriów kuchennych. Na rynku dostępny jest duży wybór garnków. Dzieli się je na garnki na indukcyjne oraz garnki do kuchenek gazowych. Oprócz tego warto pamiętać, że na trwałość i komfort użytkowania wpływa wiele innych czynników takich jak na przykład materiał wykonania. Wybór takich zestawów kuchennych jest dosyć ważny, ponieważ zakup dobrych garnków daje gwarancje wieloletniej satysfakcji z wydanych pieniędzy, a także ma wpływ na smak przygotowanych potraw.
Wybierając garnki, oprócz wyglądu zewnętrznego kluczowym aspektem jest materiał, z jakiego zostały one wykonane. Największą popularnością cieszą się garnki ze stali nierdzewnej. Odznaczają się one trwałością oraz wysoką odpornością na korozję. Ponadto Garki ze stali nierdzewnej są niezwykle łatwe w czyszczeniu. Jednak długo przechowywana w nich żywność może z czasem nabierać metalicznego posmaku. Ponadto garnki z tego materiału nie są polecane osobom z uczuleniem na nikiel. Jeśli chodzi o wygląd są one dosyć uniwersalne oraz mają ograniczony wybór kolorów i wzorów.
Z kolei dla osób, które szukają szybko nagrzewających się garnków polecane są garnki aluminiowe. Doskonale przewodzą one ciepło, czego wynikiem jest krótki czas nagrzewania, są odporne na uszkodzenia oraz lekkie. Wiele osób uważa jednak, że są one szkodliwe dla zdrowia ze względu na przedostające się do jedzenia cząsteczki aluminium, dlatego wybierając tego rodzaju garnki warto postawić na aluminium anodowanego, czyli utlenionego lub pokrytego powłoką ceramiczną czy też teflonową. Takie zabezpieczenia dodatkowo sprawią, że jedzenie nie będzie przywierało do dna naczynia. Ponadto należy pamiętać, że nie zaleca się przechowywania kwaśnych potraw w garnkach aluminiowych.
Garnki emaliowane i garnki ceramiczne mają opinię „zdrowych” ze względu na to, że są bezpieczne w kontakcie z żywnością. Garnki emaliowane nie zawierają substancji szkodliwych, które często mogą wpływać na smak i zapach potraw. Ponadto ze względu na gładkość powierzchni są one łatwe w czyszczeniu oraz dają możliwość gotowania z użyciem małej ilości tłuszczu, co jest zaletą dla osób będących na diecie. Wybierając zestaw garnków dobrej firmy, otrzymają Państwo gwarancję długowieczności w dobrej cenie. Należy jednak pamiętać, że ich gładka powierzchnia nie jest tak odporna na zarysowania jak w przypadku garnków ze stali nierdzewnej, dlatego warto zaopatrzyć się w drewniane lub silikonowe łopatki do mieszania, dzięki którym unikną Państwo uszkodzeń, a tym samym sprawią, że dany zestaw posłuży na dłużej.
Dla osób, które cenią sobie nie tylko praktyczne aspekty, ale również ciekawy wygląd naczyń kuchennych odpowiednie będą garnki miedziane. Reagują one szybko na zmiany temperatury, dzięki czemu dają możliwość pełnej kontroli podczas smażenia i gotowania. Dobre przewodnictwo cieplne sprawia, że w krótkim czasie nagrzewa się nie tylko dno garnka ale również boki. Jeśli chodzi o pokrycie dna, zazwyczaj jest to powłoka ceramiczna lub aluminiowa. Garnki miedziane mają ciekawy design, dlatego często wybierane są do nowoczesnych kuchni. Są one dosyć drogie, jednak warte swojej ceny.
W przygotowywaniu posiłków bez użycia tłuszczu najlepiej sprawdza się garnek żeliwny. Podobnie jak garnki ze stali nierdzewnej, szybko się nagrzewają i trzymają ciepło. Wysoka temperatura, do której mogą nagrzać się garnki żeliwne zapewnia błyskawiczne przygotowanie potraw. Ich wadą dla niektórych może być ciemnienie kwaśnych potraw, ze względu na przedostające się cząsteczki żelaza, jednak w przeciwieństwie do aluminium, przedostające się do potrwa żelazo wpływa pozytywnie na uzupełnienie diety, szczególnie u osób cierpiących na anemię.
Innowacyjną alternatywą dla klasycznych garnków są coraz częściej spotykane garnki szklane. Ze względu na to, że szkło jest materiałem, który nie wydziela substancji szkodliwych, szklane zestawy polecane są dla alergików oraz osób wrażliwych na substancje toksyczne. Ponadto potrawy przygotowane w szklanych naczyniach zachowują naturalny smak i aromat. Szkło, z którego są wykonane jest żaroodporne, dlatego odznacza się trwałością na wysokie temperatury oraz może być umieszczane bezpiecznie w kuchence mikrofalowej. Ponadto, dzięki temu, że garnki te są przezroczyste można na bieżąco kontrolować stopień ugotowania dania bez zdejmowania pokrywki zarówno na dnie jak i na wierzchu naczynia. Szczęśliwi posiadacze szklanych zestawów muszą jednak wykazać się ostrożnością podczas gotowanie, ponieważ mogą ulec one stłuczeniu. Wrażliwość garnków zależy jednak w dużej mierze od grubości szkła.
Posiadając płytę indukcyjną zamiast kuchenki gazowej należy pamiętać, że trzeba kupić specjalne garnki na indukcję. Czym różnią się one od zwykłych? Garnki przeznaczone do indukcji posiadają płaskie dno z ferromagnetyku, czyli metalu który można namagnetyzować. Tak przystosowane dno sprawia, że garnek staje się „widoczny” dla płyty indukcyjnej, dzięki czemu nagrzewa się i pozwala na przyrządzanie ciepłych posiłków. Warto również pamiętać o tym, aby garnki indukcyjne były dopasowane średnicą do poszczególnych miejsc grzewczych na płycie.
Oprócz klasycznych garnków wielozadaniowych na rynku dostępne są modele do przygotowania specjalnych potraw. Jednym z nich są garnki do gotowania na parze. Pozwalają one na przygotowanie zdrowych i pełnowartościowych posiłków w krótkim czasie. Potrawy przyrządzane w tych naczyniach odznaczają się naturalnym aromatem i są niezwykle soczyste. Garnek do gotowania na parze składa się zazwyczaj z trzech elementów jakimi są: garnek do wody, sitko, na którym umieszcza się składniki, oraz pokrywki, zapobiegającej wydostawaniu się pary wodnej z naczynia.
Na rynku można znaleźć również specjalne garnki do makaronu, które pozwolą na profesjonalne gotowanie. Mają one zazwyczaj co najmniej pojemność 1 litra, a w ich wnętrzu znajduje się durszlak, który po ugotowaniu makaronu pozwala zahartować go w zimnej wodzie oraz łatwo odcedzić.
Do przyrządzania dań egzotycznych, smażonego makaronu czy drobiu świetnie sprawdzą się woki. Przypominają one kształtem patelnie, jednak ich ściany są specjalnie uformowane, co sprzyja równomiernemu rozchodzeniu się ciepła. Profesjonalne woki powinny mieć uchwyty lub rączki, które pozwolą na szybkie oderwanie ich od dopływu ciepła.
Sortowanie
Cena
Zastosuj filtry